Η Δημητσάνα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα για κάθε επισκέπτη.
Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στην εντυπωσιακή χαράδρα του Λούσιου, νότια της ιστορικής Δημητσάνας. Είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Αρκαδία και ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, γνωστό ως "Φιλόσοφο", ο οποίος κατείχε τη θέση του γραμματέα (Πρωτοκρίτης) υπό τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά. Η Παλαιά Μονή είναι επίσης γνωστή ως "Κρυφό Σχολειό", καθώς κατά την Τουρκοκρατία λέγεται ότι φιλοξενούσε μυστικά εκπαιδευτικά μαθήματα. Αργότερα, αποτέλεσε πυρήνα μιας σπουδαίας ιερατικής σχολής που μεταφέρθηκε στη Νέα Μονή, η οποία ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, μόλις 400 μέτρα από την αρχική.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι ένα ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας, χτισμένο 14 χλμ. νότια της Δημητσάνας. Τοποθετημένο σε βράχο στην ανατολική όχθη του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου, σε υψόμετρο 520 μέτρων, είναι γνωστό και ως το «Μέγα Σπήλαιο» της Αρκαδίας.Η Μονή εκτείνεται κατά μήκος της κοιλότητας του βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού. Αποτελείται από δύο κτίρια: το αρχικό στα ανατολικά και το νεότερο στα βόρεια, που χρονολογείται από το 1860. Ιδρύθηκε από μοναχούς που ζούσαν σε κοντινά ασκητήρια από τον 12ο αιώνα, τα οποία ενώθηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα, δημιουργώντας το κοινόβιο της Μονής.
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας και αποτελεί ένα σπουδαίο κέντρο γνώσης. Ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με νέα βιβλία για 57 χρόνια. Κατά την Επανάσταση του 1821, μέρος της συλλογής χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων, λόγω έλλειψης χαρτιού. Σήμερα, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί πάνω από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα, αποτελώντας έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης.
Το Μουσείο Υδροκίνησης ιδρύθηκε το 1997 και βρίσκεται στην περιοχή Κεφαλάρι Αγίου Ιωάννη, λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Το μουσείο αναδεικνύει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διάφορων προϊόντων. Απλώνεται σε έναν χώρο περίπου χιλίων τετραγωνικών μέτρων, προσφέροντας μια ζωντανή απεικόνιση της λειτουργίας ενός μεγάλου βιοτεχνικού συγκροτήματος της προβιομηχανικής εποχής.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1746 και απαγχονίστηκε το 1821 στην Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς λόγω της Ελληνικής Επανάστασης. Ήταν πατριάρχης σε τρεις διαφορετικές περιόδους και η θυσία του συγκλόνισε τον ελληνισμό. Το σπίτι του στη Δημητσάνα λειτουργεί σήμερα ως Εκκλησιαστικό Μουσείο, φιλοξενώντας εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια.
Πολύ κοντά στην αγορά, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής, δεσπόζει το καλλιμάρμαρο και επιβλητικό ωρολογοστάσιο που φιλοξενεί το περίφημο "Ρολόι της Δημητσάνας". Το ρολόι διαθέτει έναν μηχανισμό και τέσσερις δίσκους, στους οποίους οι ώρες είναι γραμμένες με λατινικούς αριθμούς. Κάθε δίσκος έχει διάμετρο δύο μέτρων, ενώ η καμπάνα του, βάρους 700 κιλών, συμπληρώνει το σύνολο. Το ρολόι στάλθηκε από Δημητσανίτες της Νέας Υόρκης περίπου το 1900, ενώ η καμπάνα, που εστάλη από την Αμερική το 1910, φυλασσόταν στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Κατασκευάστηκε από Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες και Δημητσανίτες εργάτες. Η θεμελίωση του έργου έγινε το 1928, και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1934. Λέγεται πως την εποχή εκείνη, το μοναδικό αντίστοιχο ρολόι υπήρχε μόνο στο Πεκίνο, Κίνα. Καθώς δεν υπήρχαν ρολόγια τότε, το αγροτικό κοινό ήθελε να γνωρίζει την ώρα για να ρυθμίζει τις δραστηριότητές του, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Αυτή η ανάγκη ήταν γνωστή στους Δημητσανίτες της Αμερικής, που δώρισαν το ρολόι στη Δημητσάνα. Σήμερα, βλέποντας το ρολόι, κανείς θαυμάζει την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα αυτού του μοναδικού έργου.